România și tabloidizarea

Sexy Brăileanca, relația îndelung mediatizată dintre Mihaela Rădulescu și Dani Oțil sau travestitul Naomi sunt doar câteva dintre subiectele de care tot mai mulți români sunt interesați în ultima vreme. Ori de câte ori mă urc în metrou sau în autobuz, nu se poate ca pe o rază de zece metri să nu existe cel puțin cinci persoane care să țină în mână Libertatea, Click! sau CanCan. E trist și se întâmplă în România!

Deja nu mai contează situația economică (de care suntem cu toții afectați), situația învățământului sau raporturile politice dintre România și celelalte state. Prioritate au știrile despre izbucnirile nervoase ale Mihaelei Rădulescu (care, deși susține sus și tare că are parte de mult sex, nu se comportă ca atare) sau știrile care fac referire la scandal, violență și sex. Până la urmă, de ce să fim informați și de ce să ne chinuim neuronii cu politica, din moment ce putem să ne scutim de orice efort intelectual și să ne delectăm cu porția zilnică de bârfe mondene?

Chiar și pensionarii, acești „piloni” ai societății după cum ei înșiși se declară, citesc mizerii precum Libertatea și CanCan. Bătrâneii fac ochii mari cât cepele când văd țâțele fetelor despuiate de prin ziare, iar babele sunt foarte interesate de cine cu cine și-o mai trage sau cine s-a mai despărțit de cine.

Mulți specialiști pun tabloidizarea presei din România și interesul sporit al publicului pentru știrile de acest fel pe seama presei din perioada comunistă, care „sufoca” audiențele cu știri din domenii precum politica sau economia. De fapt, nu trebuie să fii specialist în mass-media ca să-ți dai seama că nesațul cititorilor pentru știrile care fac apel la cei trei S (Scandal, Sânge și Sex) vine din pură prostie, din lipsa educației și a bunului simț, care-i face pe mulți să polemizeze pe subiecte care nu au absolut nicio importanță. Ce mă interesează pe mine că Naomi a fost prins/ă și bătut/ă? Cum mă afectează pe mine faptul că Sexy Brăileanca e îndrăgostită de Tolea și vrea să-i facă vizite la închisoare? Oare voi reuși eu să fiu destul de informat încât să supraviețuiesc crizei economice dacă citesc despre ieșirile de femeie neregulată ale Mihaelei Rădulescu?

VIITORII JURNALIȘTI PREFERĂ SUBIECTELE DE SCANDAL ÎN DETRIMENTUL CELOR CU ADEVĂRAT IMPORTANTE

Cum totul pleacă de la rădăcină, iar rădăcinile presei sunt jurnaliștii sau, mai degrabă, viitorii jurnaliști, găsesc de cuviință că o radiografie a acestora din urmă este mai mult decât necesară pentru a înțelege fenomenul de tabloidizare.

Fac parte, și nu o spun cu mândrie, din grupa 10 (anul I) a facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. De ce afirm că n-o spun cu mândrie? Pentru că, exceptând vreo două-trei persoane, toți colegii mei de grupă fac parte din tiparul jurnalistului de scandal, însetat după subiecte care fac deliciul oamenilor lipsiți de educație, inculți și fără niciun fel de dotări intelectuale. Asemenea oameni vor ajunge în curând jurnaliști, un titlu care nu li se cuvine și pe care-l vor târî prin noroiul abject al scandalurilor din România. Asemenea oameni vor lucra la Libertatea, CanCan sau mai știu eu ce mizerie de ziar care va apărea între timp. Aceștia sunt cei care, în loc să-și facă datoria de câini de pază ai societății, vor deveni niște javre, niște potăi turbate, avide după senzațional.

Seminarul de strategii conversaționale în limba engleză susținut ieri, 18 martie, mi-a oferit posibilitatea de a vedea în mâinile cui stă viitorul presei românești. Întrebați ce subiect doresc să aleagă pentru o eventuală conferință de presă, studenții din grupa 10 au optat aproape în unanimitate pentru organizarea unei conferințe de presă cu tema „Gay rights – Drepturile homosexualilor”. Ce temă! Câtă minte trebuie să ai ca că-ți dorești să organizezi și să participi la o asemenea conferință de presă, când ai o varietate de subiecte de interes major la dispoziție?! Dar, ca să fac apel la o veche zicală, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

Desigur, am încetat de mult timp să mai caut o fărâmă de creier în toată această grupă, însă elucubranța ideii de ieri m-a convins definitiv că un efort de căutare a inteligenței este superfluu. Eu, ca un jurnalist serios care vin la această conferință de presă (teoretic vorbind, pentru că dacă sunt un jurnalist serios REFUZ să particip la o asemenea idioțenie), ce întrebări ar trebui să le adresez invitaților? Dacă inundă barca sau scufundă vaporul? Importanța știrii care ar rezulta din urma acestei conferințe ar fi egală cu zero. În schimb, și spun asta cu o mare tristețe, interesul gloatei ar fi imens.

Unii ar spune că sunt invidios. Nu sunt. Sunt pur și simplu revoltat, pentru că peste câțiva ani, acești oameni vor obține o diplomă egală cu a mea. Ei sunt cei alături de care va trebui să lucrez zi de zi, suportându-le prostia și îngustimea gândirii. Recunosc că înainte detestam politica, însă am făcut un pact cu mine însumi să devin cât mai informat despre acest domeniu. Am ales, pe această cale, să nu devin un jurnalist de nișă, ci un om informat.

Ca o concluzie, nu ar trebui să ne mire situația jalnică a presei de astăzi sau succesul ziarelor de scandal. Ce să-i ceri omului obișnuit, de rând, dacă jurnalistul, chipurile om școlit, cu facultate, preferă să abordeze subiecte insignifiante, lipsite de orice valoare?

35 de gânduri despre „România și tabloidizarea

 1. Dragul meu Aurelian, permite-mi dreptul la replica. Se pare ca tu ai facut un pact cu propria ta persoana si vrei sa fi informat pe tema politica, pentru ca asta reprezinta viitorul tarii. Hai sa o luam pe alta parte. Unu la mana, nu generaliza. Doi la mana, fiind parte a colectivului, eu nu mi-am permis sa injoses public pe nimeni. E cat de cat etic… asta daca spui ca vrei sa fi un bun jurnalist. Sau apelezi si tu la fraza: „a devenit costisitor sa fim etici”? Daca faci asta, din punctul meu de vedere, o jurnalista fara nucleu si la inceput de drum, o jurnalista „de scandal, însetata după subiecte care fac deliciul oamenilor lipsiți de educație, inculți și fără niciun fel de dotări intelectuale”, e ca si tu faci parte din gloata noastra:)) Nu mi-am dorit niciodata sa ajung la un ziar de scandal si asta pentru ca din punctul meu de vedere exista alte subecte mai interesante. Recunosc si o spun cu mandrie ca visul meu e sa vorbesc despre noua generatie de oameni, despre cei care au curaj sa-si urmeze destinul indiferent cat de greu ar fi si cat ar dura, cu capul sus. Despre cei care au redescoperit lectura sau picteaza metroul, despre cei care au invatat sa se exprime liber in ciuda infuziei de ura. Despre cei care au ales sa iubeasca in loc sa le fie frica.
  De ce urasc politicienii si sunt impotriva lor? Pentru ca sunt cele mai mari tarfe ale societatii. Pentru ca fura, omoara, pentru ca injosesc oameni nevinovati dornici de exprimare. Pentru ca ei nu sunt sanctionati de legi, pentru ca puscariile sunt pline de oameni nevinovati. Nu spun ca toti de acolo sunt usa de biserica, dar daca ar fi sa cercetam, cel putin 30% din ei sunt nevinovati. Spun asta pentru ca o stiu. Cunosc cazuri de barbati ajunsi la inchisoare pentru ca autoritatilor li s-a parut ca aceia seamana cu violatori in serie. Ce s-a intamplat? Un om nevinovat a stat in puscarie cinci ani, pana cand adevaratul faptas a fost prins. Si nu a primit nici scuze, nici despagubiri pentru faptul ca i-a fost pusa o falsa eticheta in societate. Acum inceaca sa isi traiasca viata de pe o zi pe alta, incercand sa isi intretina familia. Vrei sa iti mai spun ca nu isi poate gasi un loc decent de munca pentru ca are cazier dintr-o prostie a oamenilor legii? Nu are rost.
  Pana la urma, „mondenitatile” noastre sunt tarfe pe fata. Ele isi recunosc greseala si vin in fata natiunii sa arate cine sunt cu adevarat. Politicienii? Hai sa ii platim in continuare. Hai sa murim noi de foame, hai sa lasam arta adevarata sa ramana necunoscuta si sa ii preaslavim pe demonii societatii. Mi-e sila de tot.
  La final, imi cer scuze pentru eventualele greseli gramaticale, dar nu si pentru vocabularul meu. Te las sa ajungi un jurnalist adevarat;). Hai sa te vad:) Ma intreb daca iti faci o pasiune din a pupa in cur politicienii:) Ai fost sincer, am fost sincera. Nimeni nu imi pune o eticheta falsa , fara sa isi primeasca feedback-ul.

 2. Nu crezi că eşti cam dur? 🙂
  A avea alte păreri, interese, preferinţe faţă de tine nu înseamnă „mai prost decât tine”. Oamenii inteligenţi şi informaţi nu sunt numai cei care preferă politica. Ăia sunt doar informaţi. Inteligent eşti atunci când ţi-ai dezvoltat şi o inteligenţă emoţională, când nu eşti limitat, snob, arogant, intolerant şi ştii că a fi om înseamnă ceva mai mult decât a studia în draci şi a te considera superior doar pentru că alegi să-ţi petreci timpul astfel.
  Nu mă face să aduc teste de inteligenţă în timpul vreunui seminar ca să-ţi demonstrez că sunt câţiva din grupă, care în ciuda faptului că nu le găseşti tu fărâma de creier, au un IQ egal sau chiar mai ridicat decât al tău. 😛

 3. Iti admir sinceritatea, dar nu cred ca trebuie sa generalizezi si sa afirmi lucrurile alea despre colegii tai. Cred ca n-ai facut minimul efort sa-i cunosti mai bine. Eu n-am fost ieri la engleza si nu stiu ce s-a intamplat acolo. Poate au avut ei motive ca sa aleaga tema aia. Poate nu cunosteau politica, economia, asa de bine incat sa poarte o conversatie in engleza sau sa desfasoare o conferinta de presa. Nu cred ca ai fost la alte grupe ca sa stii cum e acolo nivelul prostiei. Cred ca nu vrei sa ai prieteni in grupa daca scrii lucruri d’astea pe blog..Alaturi de gloata, va trebui sa supravietuiesti urmatorii ani..E asa de trist pentru tine?!

 4. amice, te invit sa te razi in cap, sa-ti tatuezi pe ceafa o svastica, sa imbraci o jacheta de piele si niste bocanci periculosi si sa te duci sa dai cu pietre in poponari. sa vezi dup-aia ce subiect de scandal o sa aiba „javrele si potăile turbate, avide după senzațional” de la grupa 10!!

 5. te admir sincer pentru ambitia ta de a deveni un jurnalist serios! A discuta politica din colturi, maraind, va schimba intr-adevar viitorul. A fi singurul frustrat intr-o lume plina de nefrustrati, va ramane insa, in continuare, a naibii de frustrant. Multa bafta in viata alaturi de jurnalistii de duzina!ah, si nu te supara daca, generalizand , te voi incadra in categoria de oameni „speciali”. Nu e nimic rau in a fi special 😉

 6. Aurelian, mare adevăr grăieşti. Însă mai ai de petrecut timp prin facultate şi prin redacţii. Îţi vei schimba părerea. Asta nu înseamnă că vei ajunge la părerea colegilor tăi superficiali şi cvasianalfabeţi (sper să nu jignesc pe nimeni, oricum nu cunosc prea multă lume din grupa 10), dar vei deveni mai maleabil.
  Presa şi-a pierdut de foarte mult timp caracteristica principală de a informa publicul. Ţelul este să câştige bani. Iar dacă tu nu te pliezi cerinţelor redacţiei şi nu eşti productiv, eşti dat la o parte. Se vor găsi mereu unii mai buni, care să lucreze pe bani mai puţini.
  Hai totuşi să nu fim atât de incisivi ( şi ipocriţi) !

  Toate cele bune şi scrie şi tu mai des!

 7. ps: ar fi frumos si corect sa dai accept comentariilor venite din partea colegilor de grupa. sau vrei sa ramai in continuare mai presus de toti si sa dai falsa impresie ca nimeni nu are curajul sa spuna ceva in fata ta?

 8. Mamă, da’ ce v-ați simțit! Îmi place… OK, acum să vă răspund…

  @loulou: Nu știu de ce ai avut tu impresia că aș fi etic. Nu sunt etic, mai ales cu oamenii care nu merită asta.

  Politicienii ăștia, „târfele” astea ale societății cum le numești tu, vor continua să comită ilegalități atâta timp cât poporul nu va fi destul de informat. Ceea ce nu se va întâmpla prea curând, ținând cont de faptul că oamenii preferă să citească presa de scandal decât ceea ce îi afectează cu adevărat, iar „jurnaliștii” continuă să se concentreze pe „lenjeria murdară” a vedetelor.

  Dacă ai fi studiat mai mult, ai fi aflat că presa îndeplinește rolul de câine de pază al societății. Asta înseamnă că, ori de câte ori legea, implicit politicienii, calcă strâmb, presa trebuie să intervină, să informeze cetățenii, pentru ca aceștia să ia măsuri. Dar, desigur, e mult mai ușor să scrii despre Răduleasca decât să-ți faci datoria de jurnalist adevărat, nu-i așa?

 9. @Teo: Nu „cred”. Chiar sunt dur. Și nu sunt dur pe nedrept.

  Nu confunda! Inteligența propriu-zisă și cea emoțională nu sunt unul și același lucru. 😉 Dacă tot te-ai apucat să dai o definiție a inteligenței, vin și eu cu o umilă completare. Inteligent ești și atunci când știi ce subiect să abordezi și când nu minimalizezi ceea ce este important pentru a vorbi despre ceva doar de dragul banilor sau al audienței.

 10. @multicolor: Mulțumesc pentru „admirație”.

  Nici n-am generalizat. Dacă generalizam, nu mai precizam „exceptând două-trei persoane”.

  Deci, ca să înțeleg, dacă nu cunoaștem politică, economie, sau dacă nu știm să facem o conferință de presă despre asta, înseamnă că trebuie să alegem un subiect insignifiant și să ne prefacem că suntem buni? Nu mai bine ÎNVĂȚĂM?

  Eu sunt conștient că va trebui să trăiesc în colectiv și să lucrez în echipă, dar asta nu înseamnă că voi accepta prostia unora (am spus „unora”, ca să nu mă mai acuzi că generalizez). Iar prietenii îi accept așa cum sunt ei. După cum spunea și Teo, contează și sufletul, nu doar mintea. Însă când vine vorba de profesionalism, îmi pare rău… 😀

 11. deci may baietzel fara putzulik din …:))…hell…un blog nu e pentru a arata tuturor care au acces la internet ca suntem o grupa dezbinata si ca mult prea multe personalitati la un loc nu dau bine…exista telefonia mobila, mess-ul sau face to face…bine, esti prea…timid pentru face to face dar asta e….mai exista si „anormali”..dupa cum a zis profa de engleza….nu era mai bine daca ne intelegeam cu totii??poate…nu vom afla…not ever…asa ca..fiecare grup cu treaba lui…daca va fi sa fim „combinati”de profi, asa cum am fost eu, vom face treaba asa cum stim noi mai bine….fratilor…potoliti-va…nu merita!!!

 12. Vrei sa ajungi un jurnalist adevarat. Asta spui, nu-i asa? Poi mai omule… hai sa o gandim la rece… ceea ce tocmai ai scris tu pe blog nu e cumva aceeasi reteta a tabloidelor de care vorbesti?:)) Nu cumva e o barfa menita sa duca la indobitocirea „poporului”? Eu nu vad nici politica nici economie:))
  Ah si ca mi-am amintit de alta chestie. Erau trei conferinte.. una dintre ele pe tema sociala.. doar pentru ca am vorbit prima oara despre ea, nu inseamna ca nu am fi ales si un subiect de mai mare importanta. In cazul in care nu stiai, eu si colegii am stat inainte de ora de Engleza si am pus cap la cap planul pentru o conferinta care vorbea din plin despre politica si economie. Dar nu ai de unde sa stii, pentru ca aparent nu stii ce inseamna o grupa unita.
  Din cate imi mai amintesc ca am citit si eu, ca un om umil, un jurnalist adevarat trebuie sa fie etic. Sa nu apeleze la crezul „a devenit costisitor sa fim etici”. Te cam contrazici singur dragul meu. Si de ce nu sunt inteligenta? Pentru ca nu imi pun la status sa vada toata lumea ce cool sunt eu ca citesc „Crima si Pedeapsa” ? Offf… fara suparare, dar nu stiu care din noi s-a facut mai mult de ras. Eu ca vorbesc despre drepturile gay-lor, sau tu ca faci din asta un subiect de barfa? Pura curiozitate.

 13. Aurelian, nu le confundam… Îmi exprimam părerea conform căreia nu e suficient să fii doar inteligent, cultivat. Pentru mine (şi sunt sigură că nu sunt singura care crede aşa), omul cu adevărat deştept (ca să nu mai zic „inteligent” şi să crezi că nu ştiu să fac diferenţa) este cel care şi-a dezvoltat şi inteligenţa emoţională.
  O să vezi tu mai încolo… Deocamdată eşti mic şi rău.

  „Inteligent ești și atunci când știi ce subiect să abordezi și când nu minimalizezi ceea ce este important pentru a vorbi despre ceva doar de dragul banilor sau al audienței. ”

  Aici e relativ. Dacă te referi la ziarişti, da… ai dreptate. Dacă te referi la discuţii între prieteni, pe la colţuri, de dragul audienţei, nu eşti tu în măsură să îţi dai cu părerea asupra inteligenţei oamenilor respectivi.

  Nu am nimic cu ideea postului tău. Şi eu sunt împotriva tabloidizării presei româneşti. Şi îl începusei destul de bine. Dar ai folosit „tabloidizarea” ca pretext să-ţi jigneşti colegii. Şi chiar dacă ai dreptul ăsta, nu înseamnă că te va ajuta cu ceva. Eu m-aş bucura să ajungi în Top 10 jurnalişti din România. Succes şi sper să te maturizezi şi să nu mai arunci cu noroi în oameni care nu merită. Sau dacă ţii cu tot dinadinsul să faci asta, nu fi laş. Spune-le în faţă.

 14. @ancatudosa: Măcar eu recunosc că sunt frustrat. De-asta am blog, ca să-mi vărs frustrările. 😉

  Nu mă supăr pentru că m-ai încadrat în categoria oamenilor „speciali”. În primul rând, trebuie să vă străduiți mai mult de-atât ca să mă supărați și în al doilea rând nu recunosc încadrarea.

 15. @dyna: Îți mulțumesc că ai avut timp să citești și să lași un comentariu. 😉

  Da, într-adevăr, viața și cariera ne modelează pe toți. Până atunci, prefer să rămân un idealist decât să fac ceea ce fac ceilalți.

 16. bah potoliti-va….pe bune…o sa vorbim maint, toti, face 2 face…gata copilariile…pe bune…nu vreau sa supar/ jignesc pe nime ni dar va og, gata…vb maine toti…

 17. @yani: Măi geniule din Botoșani, prefer să știu că n-am deloc „putzulik”, decât să am și să n-o bag în gaura care trebuie, mă-nțelegi? 🙂

  Nu, nu sunt deloc timid. Dacă te încălzește cu ceva, îți spun tot ce-am scris aici în față, ba-ți dau și bonus dacă vrei. Ce dreacu, doar e superofertă! 😉

  Ah, vezi că dacă vorbești de „normalitate”, deja intri pe teren minat. Nu ești tocmai exemplul perfect de normalitate. 😉

 18. @loulou: Of, măi Bianca… Îmi place mult de tine, sincer, dar nu ești informată. Blogul este o platformă de comunicare, nu un instrument mass-media. Așa că nu este făcut pentru a scrie articole de presă. Indiferent cât de mult mi-ar plăcea mie să am o asemenea putere de convingere, nu „îndobitocesc” pe nimeni.

  Da, vreau să devin un jurnalist adevărat, tocmai de aceea prefer subiectele mai serioase. Știu că subiectele serioase sunt mai plictisitoare și că toată lumea strâmbă din nas când aude de politică și economie, dar sunt dispus să fac efortul ăsta, decât să mă trezesc peste câțiva ani că nu știu să le abordez. Nu zic că alegerea cu drepturile homosexualilor a fost o alegere lipsită de inteligență, însă voi ați ales asta mai mult ca să râdeți, să vă distrați, nu pentru că ar avea subiectul ăsta vreo importanță.

  Cât despre unitatea grupei, dă-mi voie să-ți spun că nu eu sunt cel care nu știe ce înseamnă asta, ci voi, pentru că ați ținut discuția într-un grup restrâns, fără să-i anunțați pe TOȚI că mergeți să discutați înainte de ora de engleză.

  Oricine poate să citească „Crimă și pedeapsă”, puțini sunt cei care pot s-o și înțeleagă. 😉

 19. @Teo: Îți respect părerea și sunt (în mare parte) de acord. Eu nu mă consider nici deștept, nici inteligent. Nici nu vreau să ajung în vreun top al jurnaliștilor de succes din România sau din străinătate. Vreau pur și simplu să fac ceea ce mi-am dorit încă dinainte să vin la această facultate: să informez lumea și să o pun în contact cu evenimentele care contează cu adevărat.

  Sunt mic, sunt rău, sunt imatur, dar sunt sincer cu mine însumi și cu ceilalți. Am preferat să scriu aici ceea ce simt cu adevărat decât să-mi vorbesc colegii pe la spate, așa cum au făcut anumite persoane din grupă.

 20. Asa, ca vad ca toti te-au luat cu binisorul, hai ca-ti raspund eu. :))

  Intamplarea face ca ii cunosc pe mai multi dintre colegii tai, si citind acest post, sunt sigur ca sunt toti mai destepti ca tine. Nu de alta, dar ei traiesc in lumea reala, in timp ce tu traiesti intr-o fantezie. Mortii masii de presa ca un caine de paza, ca de asta am ajuns aici… Presa exista pentru oameni, trebuie sa le ofere lor ceva, nu sa ii controleze si sa ii traga de urechi. Grow up.

  Si hai sa te anunt eu de acum ca sa nu te sperii la un moment dat, vei fi inconjurat de oamenii pe care ii dispretuiesti, ei iti vor lua locul de munca, ei vor castiga mai multi bani decat tine, ei vor fi considerati mai buni jurnalisti decat tine, ei se vor culca cu toate fetele cu care ai vrea si tu sa te culci si al naibii tot degeaba :)) Ca, fi atent, newsflash, nu e de ajuns sa ai putulica, trebuie sa stii si ce sa faci cu ea.

  Se vede de la o posta ca esti frustrat, frustrat ca toti deontologii de doi bani care nu inteleg timpurile in care traiesc. Cine este tu fratele meu sa le zici oamenilor ce sa citeasca, cine esti tu sa ii inveti ce inseamna jurnalismul adevarat. WTF, a intelege Crima si pedeapsa nu dovedeste astazi decat ca esti gay.

  Eu ma intristez nu can vad tineri care inteleg ca intr-un business trebuie sa faci bani (ca de asta e business, wtf, nu ma astept sa intelegi, nu cred ca ai investit vreodata banii tai, castigati de tine, intr-un proiect), ma intristez cand vad imbecili care se cred mai destepti doar pentru ca pot sa citeasca o carte sau pentru ca they like to smell their own farts. Presa romaneasca nu poate sa mearga mai departe, sa ajunga la un nivel occidental, tocmai din cauza oamenilor ca tine, deontologi ratati care striga pe la colturi.

  Frate, nu-ti convine, nu te obliga nimeni sa faci jurnalismul. Poti gasi oricand de lucru in port. Si am auzit ca marinarii sunt niste oameni foarte „profunzi”. You should try it. Macar asa poate ai mai trai si tu si ai intelege ca oamenii aia care citesc ziarele traiesc, au probleme, au vise, si nu vor sa arate ca niste mosi senili si care sunt disperati dupa pussy (asta ca sa fac referire directa la motivul pentru care te iei de yanni… stiu, e anormal sa fie cineva popular si sa se inteleaga cu toata lumea, a dracului de treaba, nu-i asa, parca se repeta fazele din liceu si toate fetele plac alti tipi… dam it, it’s sad, isn’t it?)

  so fuck of, plange-ti de mila, lumea va merge inainte si fara tine. Iar eu personal, abia astept sa ajungeti cei ca voi, astia tineri, in presa, abia astept ca eu si cei care suntem aici deja si care stim ceea ce facem sa va inchidem usile in nas. O sa vezi ce bine e sa fii jurnalist adevarat cand o sa iti rada in fata unul ca mine (ca mie nu mi-e jena stai linistit sa iti spun in fata ca esti prost), care stie si intelege ca cel mai greu ziar de facut in momentul asta din Romania e Libertatea. Fa tu un business ca ala si vorbeste dupa aia. Macar colegii tai incearca, si te asigur eu, ei vor reusi in lumea asta (de exemplu, eu personal, mai ales dupa ce am citit aici, voi face tot ce pot sa ii ajut) in timp ce tu nu. Pentru ca, la stilul in care vorbesti, vei face networking la fel de des precum faci si sex. :))

  p.s. abia astept sa te intalnesc, pe tine sau altii ca tine. Ca de mult am asa chef sa dau o mama de bataie cuiva. Nush de ce…

  O fi etic? sau caut doar senzationalul? eu pot sa dorm noaptea, tu poti? :)) sau cum zicea Kundera (pfff, what the fuck, poti sa si citesti si totusi sa nu fii un troglodit frustrat, ce chestie), viata e in alta parte… departe de tine (asta nu o mai zicea Kundera, ca cine stie, poate crezi ca era baietas de baiat :)) )

  Petre Flueraşu (daca te intrebi cine mama dracu sunt, just google it :)) )

 21. Vei afla mai târziu că şi ce fac cei de la Libertatea se numeşte jurnalism ( nu discutăm despte CLik sau Can-Can).
  Totuşi, eu am altă întrebare: cât ai luat tu contact cu mediul dintr-o redcţie, ca să spui ce înseamnă „jurnalismul adevărat”? SErios, e ipocrizie!
  Din punctul meu de vedere, articol ăsta are două unghiuri:
  1. Tabloidizarea
  2. Cât de naşpa sunt colegii tăi de grupă

  Şi cu acest articol ai primit mai mult feed-back decât ai primit cu celelalte articol la un loc. Asta îmi aminteşte de o colegă de grupă, care s-a apucat să scrie despre Moraru. A avut mai mulţi vizitatori în acea perioadă decât a avut un an întreg. Şi eu totuşi stau să ma întreb: nu ai ales un subiect neserios (dar de interes) pe care l-ai expus pentru a primi feed-back? Nu este asta tabloidizare?

  Ah, referitor la primul meu comentariu. Mă refeream doar la prima parte a articolului. Am jignit până la urmă nişte oameni pe care nu-i cunosc (deşi eu subliniam ce am înţeles din articolul tău). Mai grav e că tu ai jignit nişte oameni pe care nu-i cunoşti şi cu care vei mai fi un an jumătate (cel puţin) coleg!

 22. …bah putzulik…citeste bine randurile astea…sunt ultimele cuvinte pe care ti le adresez….daca nu te potolesti cu ofense la adresa mea, te arzi rau…habar nu are un jegos gay ca tine cum e Botosaniul….daca vrei sa ma crezi geniu, fine by me…pentru frustrari exista prieteni cu care poti vorbi dar tu….fiindca esti un cretin, nu ai prieteni cu care sa iti discuti problemele…asa ca iti faci un blo( jurnal…a o fetita amarata care cere atentie…)….tine-ti parerea despre presa si toate celelalte…nu o sa gandesti ca noi niciodata….NEVER….esti mult prea incuiat pentru a accepta si altceva decat frustrarile tale de ….fiinta neinteleasa…..esti un inapt ….nu faci diferenta dintre gluma si vorba serioasa…ma port asa cum simt si in orice caz nu am toane de fetita proasta careia ii place shopping-ul….mai ales in Carrefour…nu vreau sa ma intelegi…ma doare undeva de parerea ta despre mine…si…de ce nu ai acceptat commentul lui petre???you little pussy….pune-l pe forum…sa vada si ceilalti ce crede un om care stie ce vrea de la viata si chiar face ceva….o revista iti spune ceva???sau ai ramas tot la realitatea???:))…deci…azi la faculta de ce nu ai spus nimic??nu stiam ca mi-ai raspuns la comm…nu te urmaresc..am aflat pt k m–au intrebat niste prieteni…nu stii ce inseamna dar….daca aveai tupeu imi ziceai si in fata…dar sa inchei….watch your mouth….wacth yourself you little helpless pussy…

 23. Domnule Petre Fluerașu, vă mulțumesc că ați citit. Totuși, aș avea câte ceva de adăugat.

  Mă bucur că îmi cunoașteți colegii. De asemenea, m-ar bucura enorm ca dumneavoastră să-i cunoașteți mai bine decât mine. Sper să nu ajungă niciodată să vă dezamăgească. Cât despre ce oferă presa, sunt de acord cu dumneavoastră, însă avalanșa de știri de scandal din ultima vreme face ca românii să dea la o parte știrile care-i afectează în mod direct, pentru a citi tot felul de mizerii. S-a ajuns la o situație deplorabilă, în care multor oameni nu le mai pasă de propriile lipsuri, ci așteaptă cu nerăbdare să afle despre ultimele răbufniri ale Mihaelei Rădulescu (știu că tot repet acest subiect, dar altul nu mai știu. Nu citesc presa de scandal).

  Sunt perfect conștient de faptul că, peste câțiva ani, voi fi nevoit să lucrez cu asemenea oameni. După cum spunea și dyna, asta mă va face mai maleabil, însă valorile mele vor rămâne aceleași. Niciodată nu îmi voi încălca principiile morale pentru a le oferi oamenilor știrile de scandal pe care le așteaptă. Că acești oameni se vor culca cu toate femeile, asta puțin îmi pasă. Nu vreau să devin jurnalist ca să mă culc cu multe femei. Pot cuceri o fată și fără să-i spun că lucrez la nu-știu-ce ziar.

  Mă surprinde faptul că dumneavoastră și din ce în ce mai multe persoane constată că sunt frustrat. Am spus-o de la bun început: SUNT FRUSTRAT. Cu toții suntem la un moment dat. Oare o fi vina mea că cei din jur îmi alimentează constant frustrările? 😉 Știu că e irelevant pentru subiectul ăsta, dar dacă știți că trebuie să fii gay ca să înțelegi „Crimă și pedeapsă”, asta înseamnă că ați înțeles-o și dumneavoastră, ceea ce vă face la fel de gay ca și mine. Dar stați liniștit! Nu sunt gay.

  Nici eu nu mă întristez când văd oameni care știu că într-un business trebuie să faci bani, ci mă întristez când văd oameni care înțeleg că într-un business trebuie să faci bani CU ORICE PREȚ, să-ți încalci principiile și să te doară-n cot de ceilalți pentru o sumă de bani, așa cum se întâmplă cu mulți dintre jurnaliștii din România cărora puțin le pasă de principii atunci când satisfac setea de senzațional a publicului.

  :)))) Adevărul e că am scris tot acest articol pentru că sunt foarte invidios pe Yanni pentru popularitatea lui. Hai să fim serioși! Fiecare om este diferit, fiecare are personalitatea lui. De aceea, a fi popular înseamnă a fi ipocrit, pentru că a fi popular înseamnă să-ți schimbi felul de a fi în funcție de personalitatea celorlalți, astfel încât aceștia să te placă și să te accepte. Prefer să fiu lipsit de popularitate decât să fiu ipocrit.

  Spuneți că de-abia așteptați să le închideți ușa în nas celor tineri… Păi acesta este un comportament injust, ca să nu mai zic tipic pentru cei care nu ascultă și o a doua opinie, sau care-i cenzurează doar pentru că le e frică de faptul că au dreptate. Colegii mi-au vorbit frumos despre dumneavoastră, așa că nu aș vrea să cred că ați fi unul dintre acei oameni. Prefer să cred că ați spus aceste cuvinte la mânie. 🙂 Iar despre chestia cu sexul, cu tot respectul, dar nu aveți de unde să știți cât de des am eu parte de așa ceva.

  V-aș sfătui în cel mai prietenos mod posibil să nu mai recurgeți la amenințări cu bătaia, nici la adresa mea, nici la adresa altora, cel puțin nu în mediul online, acolo unde și alții pot citi. Totuși, vă mulțumesc. Dacă mi se întâmplă ceva, există mărturia scrisă a amenințării dumneavoastră.

  Mă bucur că aveți un somn liniștit. Singurul motiv pe care-l am atunci când nu dorm noaptea este faptul că ai mei colegi de cameră fac multă gălăgie. Știți, chestia cu somnul nu are legătură cu conștiința. Există oameni care pot dormi noaptea tocmai pentru că nu au o conștiință activă, oameni care încalcă toate principiile fără să le pese. 😉

  Nu trebuie să caut pe Google numele dumneavoastră. Colegii mi-au spus destule. Culmea, numai lucruri bune. Eu n-o să vă etichetez doar după schimbul acesta de replici tăioase, pentru că nu-mi place să trag concluzii pripite despre oamenii pe care nu-i cunosc în viața reală. Mai mult, vă cer scuze dacă v-am jignit cu ceva prin intermediul acestui articol sau al acestui răspuns. Până una alta, părerea mea despre dumneavoastră se bazează strict pe ceea ce mi-au spus colegii.

  Încă o dată, vă mulțumesc pentru comentariu și pentru timpul acordat.

  Toate cele bune!

 24. @dyna: Ipocrizie… Hmm… N-aș merge chiar așa departe. Aș zice mai degrabă că am vorbit în necunoștință de cauză, pentru că nu am multă experiență într-o redacție, dar ipocrit n-am fost. Tot ceea ce am scris reprezintă o viziune idealistă, poate ușor utopică a cum ar trebui să arate presa.

  Da, știu despre colega ta care s-a apucat să scrie despre Moraru. Ceea ce nu înțelege multă lume este că eu nu am blog și nu scriu pentru a fi faimos, sau pentru a avea mulți cititori. Am blog pentru că aici îmi vărs eu toate frustrările, aici mă descarc, aici am posibilitatea să scriu despre ce-mi place și ce nu-mi place. Consider că e mai bine decât să-mi vărs nervii și frustrările pe obiecte sau pe alți oameni.

 25. @yani: Eu citesc „bine” toate mesajele pe care le primesc. Nu lua faza cu Botoșaniul ca pe o insultă. Era doar o ironie nevinovată, inspirată din ceea ce ai spus chiar tu, la un seminar de Presă și Actualitate.

  E foarte bine că ai mulți prieteni, dar ai grijă! Mulți te plac doar pentru faptul că ești rebel, amuzant și nebun (în sensul bun al cuvântului), sau pentru că se simt bine în compania ta. Când va veni vorba să ai cu adevărat nevoie de ceva, mulți îți vor întoarce spatele. Atunci vei observa că a avea puțini prieteni nu e un defect sau o însușire a oamenilor cretini, ci o calitate. 😉 Nu te privește pe tine asta, pentru că e vorba de viața mea personală, dar am doar doi prieteni adevărați. Știu, e foarte puțin, dar măcar am certitudinea că atunci când apelez la ei, aceștia mă ajută necondiționat.

  Referitor la diferența dintre glumă și lucruri serioase… Eu am încercat de multe ori să văd în tine un coleg, un prieten. Problema a fost că tu ai întrecut mereu măsura și ai făcut glume proaste care nu m-au jignit doar pe mine, ci și pe ceilalți. Poate o faci fără să-ți dai seama, dar ceilalți chiar se simt ofensați. Întreabă pe oricine din grupă. Dacă va fi un coleg/ă sincer/ă, va recunoaște acest lucru. Așadar, cel care nu știe să facă diferența între glumă și lucruri serioase nu sunt eu.

  I-am acceptat comentariul domnului Petre Fluerașu. Ba mai mult, i-am și răspuns. N-am făcut-o mai repede pentru că am fost ocupat și nu mi-am verificat blogul. Dacă eram o „fetiță amărâtă”, aș fi cenzurat sau n-aș mai fi aprobat mesajele voastre.

  Dacă vrei, îți pot spune toate aceste lucruri în față, dar nu văd rostul din moment ce ți-am explicat totul cât de bine m-am priceput.

 26. Salutare din nou,

  pentru ca ai avut decenta sa imi raspunzi cu bun simt si calm (spre deosebire de cuvintele jignitoare pe care le-ai aruncat in articol) o sa fac ce nu fac de obicei si sa mai scriu inca nu comment, pentru ca se pare ca nu intelegi ce vreau eu sa zic.

  Asadar,

  Colegii tai nu au cum sa ma dezamageasca, pentru ca sunt dispusi sa invete, nu critica fara sa judece si nu judeca inainte sa descopere cum arata lumea adevarata. Stiu ca sunt si unii dintre ei care nu sunt de acord cu acest cinism comercial and stuff, dar au fost cu totii dispusi sa accepte ca lumea nu functioneaza cum vor ei. Asa ca nu, nu pot fi dezamagit de oameni care au bunul simt sa recunoasca atunci cand nu stiu si sa-si doreasca sa invete. Tu din pacate (pentru tine), nu ai bunul simt sa recunosti ca nu stii si ca te inspaimanta lumea asta in care vrei sa intri.

  Si din nou, publicul vrea anumite lucruri. Daca tu ca jurnalist consideri ca ceea ce vrea publicul este o porcarie, n-ai ce cauta in meseria asta, sincer. Tu existi doar pentru ca publicul iti certifica existenta. Daca oamenii nu citesc un ziar, acesta nu are de ce sa existe. Sau, cum spunea Cristian Hostiuc (lol, pritenii stiu de ce :)) ), daca o afacere nu e profitabila, dupa 2 ani o inchidem. Daca nu stii cine e Hostiu, google it :))

  Ar trebui sa citesti presa de scandal. Ai putea afla multe lucruri interesante si poate te-ar ajuta si pe tine sa intri in contact cu lumea reala. Acum, trust me, traiesti intr-o fantezie, intr-un turn de fildes pe care ti l-ai construit ca sa te izolezi de lumea „rea” :)) Pacat pentru tine ca Labis nu mai e de mult la moda :))

  O sa iti incalci principiile, stai linistit, valorile tale se vor schimba cum nici nu-ti inchipui. Ai putea sa intelegi de acum, dar nu, tu vrei sa te lupti and stuff. Be my guest. Cat despre culcatul cu fete, let’s not go there, ca ai inteles ce am vrut sa spun si simti pe pielea ta asta. Asa ca nu ma lua cu vrajeli de doi lei, ca nu ma impresionezi. Apropo, nu vorbeam de cucerit fete (nu confunda sexul cu a cuceri o fata, n-are nicio legatura de cele mai multe ori) si nu confunda dorinta de a te culca cu fete cu motivatia de a deveni jurnalist.

  Frustrarile nu vin de la ceilalti, asta e o scuza. Traim in aceeasi lume, intre aceeasi oameni. Eu n-am frustrari, tu ai de exemplu. Nu e vina oamenilor, e vina ta. Accepta asta. Si nu mai da vina pe ceilalti.

  Si nu, nu esti gay pentru ca ai citit Crima si Pedeapsa, esti gay pentru ca te lauzi cu asta si crezi ca asta te face mai bun decat altii care nu au citit-o. Si hai ca iti explic asa, mai simplu, ca sa intelegi. In timp ce unii citesc, altii fac sex :)) As simple as it gets.

  Cauta cuvantul business in dictionar si o sa vezi ca trebuie sa faci bani cu orice pret, altfel nu e business omule. Abia astept sa ajungi si tu sa depinzi de niste bani pentru a publica ceva sa vezi cum iti bagi picioarele in principii.

  Nu preferi sa nu fi popular, nu esti pur si simplu popular si ti-ai gasit o scuza penibila. Si da, esti invidios pe toti baietii care obtin lucruri mult mai usor decat tine, esti invidios pe toti cei care sunt populari, tocmai pentru ca tu nu poti sa fii. Nu ca nu vrei, nu te mai amagi, nu poti sa fii.

  Da, este un comportament injust, incorect. Daca tu ai impresia ca viata e corecta, visezi. Realmente visezi. Si abia astept sa vezi cu oamenii ca mine vor muri de ras cand iti vor strivi visele. Nu e nicio vendeta, nimic, e doar realitatea. Si e foarte satisfacator sa traiesti in lumea reala si nu intr-o fantezie. Si e si mai frumos sa zdrobesti fanteziile unor oameni care vor sa conteste sistemul cand nici macar nu sunt in stare sa scrie 2 randuri. Si toata lumea care vorbeste frumos despre mine a inteles ca eu ofer intotdeauna totul, inca de la inceput, sunt dispus sa ajut pe oricine. Atata timp cat persoana accepta ca este ajutata, atata timp cat accepta lumea in care traieste. WTF, de ce sa ajuti un om care iti spune ca e mai bun decat tine. Daca tu esti mai bun decat noi, frate, fa-ti tu un ziar si scrie ce vrei. Oricum, stai linistit, vei avea multe probleme dupa ce ai scris aici… si nu, nu e o amenintare, e o realitate… :)) amara, stiu 😛

  Cat despre chestia cu sexul, din pacate, sincer, din pacate, stiu mult mai multe despre tine decat crezi. Si asta pentru ca networkingul chiar functioneaza. Asa ca, stai chill, am de unde sa stiu :)) Si trust me, nu e bine pentru tine… 😉

  :))))))
  Mai, daca ma sfatuiesti prietenos ma doare burta de la prea mult ras. Si mai vorbeai de ipocrizie. Acum inteleg ca din experienta personala :)) Stai linistit, ca nu-mi pierd eu timpul cu oameni ca tine. Nu merita, sincer :)) A, si apropo, exista marturie scrisa frate? :)) wtf, tu chiar crezi ce spui, sau asa esti tu? 😀

  Stiu ca exista oameni din aia, de obicei alora li te adresezi cand vorbesti cu dumneavoastra… :))

  Culmea, lucruri bune… :)) Stiu, tu ti-ai propus sa ma faci sa rad. Si poti sa ma etichetezi, stai linistit, nu ma deranjeaza. Mai bine ma injuri de mama decat sa bagi aici atatea prostii din alea cu multumesc pentru comentariu si toate cele bune…

  wtf, fii si tu frate barbat, parca ziceai ca tu spui ce crezi si bla bla bla. Spune-mi frate ca vrei sa ma injuri de mortii tuturor mamelor mele si te cred, nu ma lua ca va cer scuze. Ca acum esti chiar gay. Si nu ma refer aici strict la datul la sarmale (thx Andrei :)) ), ci la o mentalitate. E plin de din astia si pe aici, sa stii, asa ca ai putea sa te muti in Suedia. Barurile se inchid la 9, bautura nicaieri, nimeni nu danseaza. Toti sunt oameni onorabili, cu principii. Adica lame, tristi de-ti vine sa plangi. te-ai potrivi perfect aici.

  Stii, oameni ca tine sunt aia care strica distractia pentru toti. Macar ai bunul simt si taci, ca nu e nevoie de oameni tristi. Chiar nu avem nevoie.

  Nu te mai obosi sa imi raspunzi, ca nu mai citesc, nu-mi plac polemicile. In general, sunt purtate de oameni care repet, n-au ce face si scriu. Sau, cum spunea aseara un prieten din germania, daca nu ai femei la dispozitie, mai bine faci laba decat sa devii gay. Si nu, nu o lua ad literam, desi stiu ca iti vine sa o faci. E, guess what, o metafora… 😛

  O sa avem ocazia sa vorbim noi si fata in fata, asa ca pastreaza-ti dorinta ascunsa de a imi da un pumn pentru atunci. Nu ca vei reusi, dar ma poti macar distra :))

  Salut, ca tre sa ma duc sa vrajesc o australianca :))

  Petre 😉

 27. Pfff…
  N-am avut rabdare sa citesc tot, insa le-am citit majoritatea pe diagonala. Pot spune doar atat: ‘Holy chocolate! This is so funny! Insa conflictul ulterior suna prea violent.’
  Bafta!

 28. Boy out of hell, e timpul sa ma prezint. Dupa ce ti-am citit tot blogul si ti-am dat toate acele commenturi, vreau sa te felicit din toata inima pentru ce ai scris si pentru felul in care ai scris. Imi place mult cum gandesti, desi nu sunt de acord chiar cu tot ce ai scris. Nu ma cunosti, dar o sa citesc blogul tau si alta data pentru ca am gasit o multime de chestii interesante. 🙂

  Articolul acesta mi-a atras cel mai mult atentia, insa nu am vrut sa comentez nimic pentru ca am considerat ca nu am dreptul sa o fac. Nu iti cunosc colegii de grupa sau de facultate, nici macar nu te cunosc pe tine, nu am vorbit decat o data pe messenger :). Totusi, am revenit la el, pentru ca am citit comentariile care s-au dat. Si NU POT SA MA ABTIN sa nu spun cuiva cateva vorbe. 🙂 Iti cer scuze, Aurelian daca te deranjeaza, stiu ca nu e treaba mea, din moment ce nici tu nu ai raspuns, dar vreau sa spun ce cred vis-a-vis de comentariile lui Petre Fluerasu:

  In primul rand, mi s-a facut greata cand am citit ce ai scris. Cum poti sa fii atat de nesimtit? Da, eu chiar ti-am cautat numele pe Google. Probabil ca ti se pare ca ai o cariera stralucita. Din partea mea insa, poti sa iei intr-o zi si Premiul Nobel (haha, e o gluma, nu cred ca ai putea visa vreodata la asta ;)) si tot nu as da doi bani pe tine :).

  Ce pot sa zic? sa ne fereasca Dumnezeu de oameni ca tine in tara asta, de jurnalisti ca tine, sau pur si simplu de TINE, indiferent de meseriile in care o sa profesezi. Stii :-?, esti prototipul ideal de politician care ar fura tot ce ar prinde si ar fi corupt si pe deasupra s-ar si lauda cu asta. Esti de asemenea prototipul ideal de sef care s-ar culca cu toate angajatele si apoi le-ar da afara fara nicio mustrare de constiinta. Esti idealul de jurnalist care ar hartui vedetele si ar scrie articole despre Monica Columbeanu si Gigi Becali. Si ce frumos o spui..”pai daca publicul o cere..” Normal ca o cere din moment ce voi i-ati educat asa si RUSINE SA VA FIE, voua care scrieti numai mizerii, numai barfe. Cum majoritatea populatiei e formata din analfabeti, inculti si dobitoci..ce dracu?! hai sa fim in continuare asa, hai sa le alimentam prostia. Du-te tu, dragul meu, care te consideri asa deschis la minte, mergi in Franta sau Australia, sau oricare alta tara civilizata si citeste un ziar (cu toate ca ma indoiesc ca stii franceza, iar cat despre engleza ta, daca tot o dai pe replici in engleza, macar mai fa ceva lectii. Pentru ca si in vocabularul acela limitat ai greseli) O sa vezi cum sunt ziarele de acolo. O sa vezi ca ei scriu mai ales stiri politice, economice, sportive, culturale. Barfa e pe ultimul loc. Si daca vrei sa fii dat afara cu un sut in fund, sau sa mori de foame, poti chiar sa incerci sa profesezi acolo 😉

  Mergi tu, desteptule, in liceele din Romania si intreaba cativa elevi de clasa a 12-a daca stiu ce e aia economie si cere-le sa iti spuna 5 partide politice. O sa vezi ca 80% nu stiu. Nu ti se pare un semnal de alarma? Si nu vorbesc prostii, imi asum responsabilitatea pentru tot ce scriu aici si sunt total convinsa de adevarul a ceea ce zic.

  Apoi, te rog frumos, scuteste-mi ochii de replicile tale de copil retardat, de genul „Ca, fi atent, newsflash, nu e de ajuns sa ai putulica, trebuie sa stii si ce sa faci cu ea.” Am niste vecini prosti care au 13-14 ani 🙂 ei vorbesc asa intre ei. Si daca tot esti asa grozav, presupun ca la 20 si ceva de ani si la FJSC ai putea macar sa stii sa scrii „fi atent” corect. Si nu numai 😉

  Si esti mare celebritate si nu am auzit inca de tine? esti cumva director la cel mai mare ziar din Romania si imi scapa asta? De unde dracului ai scos tu partea in care vei ajunge mare si tare, mai exact: „Iar eu personal, abia astept sa ajungeti cei ca voi, astia tineri, in presa, abia astept ca eu si cei care suntem aici deja si care stim ceea ce facem sa va inchidem usile in nas. O sa vezi ce bine e sa fii jurnalist adevarat cand o sa iti rada in fata unul ca mine”. Pe bune ca asa o sa faci? =))))) Vai de capul tau…Stai linitit, poti sa ne inchizi tu si toate usile, si toate geamurile. Intotdeauna un om inteligent o sa reuseasca, indiferent de numarul mizerabililor care vor incerca sa il traga in jos. Totusi, cum ti-ai permis sa scrii asa ceva? Nu ti-e rusine?

  Apoi, ce legartura au fetele cu subiectul de aici? Sau sexul? si de ce trebuie sa faci din astea 4-5 argumente? Apreciez totusi ca recunosti ca fetele or sa se culce cu tine ca lucrezi la nu stiu ce ziar. Si totodata mi-e mila. Eh, e vorba aia..”cine se aseamana, se aduna” ;)) Iti dai seama ce categorii de fete se culca cu tine, heheh. Ah, si stiu si eu cateva jigodii de redactori sefi/ jurnalisti care isi selectau angajatele in functie de performantele sexuale.

  „Crima si pedeapsa” e una din cartile mele preferate. „WTF, a intelege Crima si pedeapsa nu dovedeste astazi decat ca esti gay.” Nu sunt gay, tu esti? 🙂

  „p.s. abia astept sa te intalnesc, pe tine sau altii ca tine. Ca de mult am asa chef sa dau o mama de bataie cuiva. Nush de ce…” mai esti si violent pe deasupra. Cel mai mult urasc pe lumea asta prostia, vulgaritatea, oamenii needucati si violenta. Eu sunt fata, am 18 ani, nu cred ca o sa iti convina ce am scris aici. Ce o sa faci? o sa dai in mine? 🙂 Nu cred ca poti 😉

  Apoi, dupa ce ca Boy out of hell, ti-a vorbit atat de frumos si nu te-a jignit cu niciun cuvant, cum de ai avut atata NESIMTIRE sa dai commentul al doilea??? Eu citesc si presa de scandal, sa stii. Si nu ma ajuta cu absolut nimic. Chiar nu ma intereseaza sa stiu cine si-a inselat sotul, cu cine, ce masina si-a cumparat X, ce a mancat Y.

  „Cauta cuvantul business in dictionar si o sa vezi ca trebuie sa faci bani cu orice pret, altfel nu e business omule.” Pe bune? Crezi ca toti oamenii sunt niste mizerabili capabili sa isi incalce principiile pentru bani? Nu dragule, nu toti oamenii sunt ca tine. Eu nu as face asta. 😉

  „wtf, fii si tu frate barbat, parca ziceai ca tu spui ce crezi si bla bla bla. Spune-mi frate ca vrei sa ma injuri de mortii tuturor mamelor mele si te cred, nu ma lua ca va cer scuze. Ca acum esti chiar gay.” Vrei sa te injur eu? 🙂 nicio problema, se rezolva. Insa e un lucru urat sa injuri. Si nu inteleg de ce folosesti un asa limbaj si ai o gandire asa de proasta. 🙂 Cu ce ar fi gay? ptr ca nu injura? =)) ROFL, inseamna ca tu nu stii ce e ala gay. Sau „wtf”, e inca un termen de smecheras pe care il folosesti, inca un cliseu pe care il folsesc baietii de 16 ani care se tachineaza intre ei si nu stiu ce inseamna: „-plangi, bah?” „-da, plang” „-esti gay bah, hahaha”. Cam asa ai tu mintea.

  „Nu te mai obosi sa imi raspunzi, ca nu mai citesc, nu-mi plac polemicile.” Dar bietul baiat nici nu ti-a raspuns la cearta. Unde vezi tu polemica? Cred ca te certi singur, o poti face cu mine daca insisti. Pentru ca da, pe mine m-ai enervat la culme. De foarte mult timp nu am mai vazut o asa combinatie de PROSTIE, AROGANTA si NESIMTIRE.

  as putea continua, dar nu are rost. Sper sa citesti asta candva. Stiu ca nu o sa te simti, dar rusine sa iti fie…;)

  PS: Aurelian, las la atitudinea ta daca o sa imi lasi sau nu commentul. Iti cer inca o data scuze ca mi-am permis sa ma bag, dar orgoliul meu de fata care se respecta, de viitor jurnalist care o sa incerce sa faca orice pentru a ajuta tara noastra sa iasa din impasul si din starea deplorabila in care se afla ( mai ales la nivel cultural), m-a facut sa vorbesc.

 29. @lms: La un comment atât de lung, iată un răspuns pe măsură.

  În primul rând, trebuie să spun că eu consider problema aceasta încheiată. Recunosc că a fost și vina mea, pentru că mi-am judecat colegii de grupă. Nu asta era intenția mea. Ceea ce am vrut eu să demonstrez de fapt a fost că nici „cea mai tare facultate de Jurnalism din România” (cum o lăuda cineva la Târgul Educației), nu e capabilă să producă jurnaliști de calitate. Mulți vin aici pentru că se gândesc că vor fi celebri, precum Mândruță sau Turcescu. Și mai mulți vin pentru că se gândesc că vor avea salarii cu multe zerouri în coadă. Aceste două motive (superficiale și puerile) îi determină să intre în presa de scandal și să îngroașe rândurile celor care-și câștigă pâinea din suferința și neliniștile altora. Eu sunt de părere că educația e vitală. Cât timp studenților nu li se va explica importanța unui jurnalism de calitate pentru o societate, tabloidizarea se va extinde.

  Nu trebuie să spui „nu am vrut sa comentez nimic pentru ca am considerat ca nu am dreptul sa o fac”. Este un blog. Aici oricine are dreptul să-și spună părerea, cât timp nu este „Anonim”. Nu ai de ce să-mi ceri scuze. E dreptul tău la exprimare. 🙂

  Referitor la domnul Petre Fluerașu, sper că ești pregătită să-ți asumi responsabilitatea pentru cuvintele pe care i le-ai adresat, în eventualitatea în care el chiar va citi commentul tău. E părerea ta, eu nu am nicio legătură cu asta. Nu vreau să creadă că te-aș fi pus eu să scrii așa ceva. 🙂

  Am decis să răspund cu diplomație la replicile mai tăioase care mi-au fost adresate vizavi de acest articol, pentru că sunt conștient că violența nu poate naște decât violență. Acum gândesc problema la rece și-mi dau seama că indiferent cât m-aș face eu praf, lumea n-o să se schimbe prea curând. Cum spunea și Mihai Moraru la un moment dat referitor la aceeași problemă a tabloidizării, „trăim într-o mocirlă, într-un noroi infect, care ne transformă pe toți în niște curve ordinare”.

  Sincer, sunt impresionat și plăcut surprins că ai avut răbdare să citești articolul și commenturile. Îți mulțumesc cu această ocazie și pentru commenturile pe care le-ai lăsat la celelalte articole. Și îți mulțumesc și pentru faptul că ai încercat să-mi iei apărarea, deși ți-am mai spus, am îngropat de mult problema asta. Totuși, gândul că mai există și altcineva care vrea o schimbare în societatea românească mă bucură foarte mult și mă face să cred că SE POATE.

  Toate cele bune! 🙂

 30. 🙂

  Sincer, ma durea sufletul cand o persoana la care tin mult imi spunea :”la momentul actual, in Romania nu exista Jurnalism.” Desigur, nu e valabil pentru acei cativa jurnalisti care muncesc sa isi faca vocea auzita, dar per total, asa e. Noi nu facem Jurnalism. Nu inca.

  Ma doare de asemenea sufletul cand, atunci cand inchid ziarul si aprind televizorul, vad pe Antena 1 emisiunile alea cu Dan Negru, sau pe B1 emisiunea Monicai Columbeanu, sau daca din neatentie nimeresc pe OTV, deja imi vine sa vomit. Astea sunt doar cateva exemple, in ceea ce priveste televiziunea. In literatura, e de asemenea rau, dar parca putin mai bine decat in presa si tv.

  Desigur ca sunt pregatita de posibile jigniri din partea domnului Fluerasu. Dar daca o persoana nu valoreaza nimic pentru mine, atunci si orice cuvant spus de aceasta e 0. Trebuie sa recunosc ca alt motiv care m-a pus pe ganduri in privinta dreptului meu la comentariu a fost posibilitatea ca ceilalti sa se gandeasca ca tu mi-ai spus ce sa scriu. In niciun caz nu as vrea sa ai alte conflicte cu colegii din cauza mea. Si repet, eu si Boyoutofhell nu suntem nici macar amici. Dar da, ii admir foarte mult partea aceasta pe care i-am cunoscut-o citindu-i Blogul. Si tot ceea ce am scris este ce gandesc.

  Ai spus un lucru foarte frumos: „violenta nu poate naste decat violenta”…asa ca, pe viitor, o sa incerc si eu sa imi controlez accesele de furie :)) De fapt, nu cred ca am mai vorbit vreodata atat de urat despre cineva, pentru ca in general sunt foarte toleranta. Insa, e greu chiar si pentru cei mai cumpatati oameni sa se abtina cand vad cum gandesc unii tineri din ziua de azi. Nici nu vreau sa ma gandeasc ca acestia vor fi viitorul tarii, ca exista posibilitatea sa am colegi, subalterni, sau Doamne-fereste, sefi ca ei.

  Si eu sunt covinsa ca mai mult de 70% din cei care dau la FJSC nu stiu ce inseamna Jurnalism. Baietii se viseaza Robert Turcescu si fetele se vad deja Andreea Esca (si ea e jurnalista, cu toate ca tinerii confunda prezentatorii tv cu jurnalistii. Dar deh..televiziune, bani, faima, suna bine).

  Eu am inceput sa imi pun intrebari asupra acestei facultati, nu stiu cat de buna e. Poate ca e intr-adevar cea mai buna din tara in comparatie cu celelalte facultati. 🙂 Insa, da, are multe probleme si aspecte care lasa de dorit.

  Cat despre tema aleasa de colegii tai, „Drepturile homosexualilor”, mi se pare mediocra. Exact, ce intrebari ai putea sa pui aici? Pe deasupra, este ceva la fel de banal ca si temele „Fumatul in locurile publice”, „Legalizarea prostitutiei”, „Pro sau contra avort” etc. (mai sunt multe altele, dar nu imi vin in minte) Chiar nu se simte nimeni…”intoxicat” de toate acestea? Le-am auzit de atatea ori, incat imi ies pe nas acum. Eu nu as fi venit la conferinta voastra, so, so, so BORING..

  da, din pacate, nici eu nu cred ca societatea o sa se schimbe prea curand. De fapt, stii ce se spune: „Nu poti salva lumea in fiecare zi”. Eu nu cred ca voi incerca sa ma fac praf doar din dorinta de a le deschide ochii unora. Ar insemna sa ma distrug, sa dau ce e mai bun din mine pentru nimic. Insa nu voi lasa pe nimeni sa imi calce in picioare principiile si nici nu voi deveni o „curva a societatii” doar pentru a deveni ceva. 🙂 Si sunt sigura ca nici tu. Mai bine raman in „lumea mea”( dupa cum o numea acel individ). E mai putin dureros si distructiv. Si mai putin ipocrit.

  Toate cele bune, Aurelian!^^

 31. Ma….pentru ca nu pot dormi din cauza durerii din gat…am stat si am citit din arhiva matale…Cred ca ti-am mai spus ca nu am rabdare sa citesc blogurile altora, dar aici am stat si am citit randuri intregi de comentarii … dar nu de ele vreau sa ma leg…

  Ma…sa moara bibi, ca sa ma exprim elegant si deontolog, care-i problema cu „Gay Rights” bla bla? Adica…daca era o tema de genul…”Lindsay Lohan Nipple Slips” ar fi fost o treaba…as fi zis si eu ca au facut o alegere superficiala, dar subiectul asta cu drepturile homosexualilor nu mi se pare defel gol, fara incarcatura profunda…
  E drept ca habar n-am cum erai tu acum .. 6-7 luni.. dar nu inteleg de unde toata furia asta.
  Chiar cred ca subiectul asta e prea putin dezbatut in romania, tinut cumva ascuns sub un pres al ignorantei, ca nu cumva sa iasa la suprafata si sa strice lumea ideala si idioata in care traim. Cu toate exagerarile lor, homosexualii si lesbienele pot fi de 10 ori mai buni oameni ca majoritatea celor care trec pe langa tine pe strada…
  Chiar ma uitam azi la un serial si se intreba o tipa, dupa o parada gay :”Is it gay pride or gay shame?” ..
  Asadar, dupa ce am citit milioane de randuri de comentarii furioase, concluzia mea e ca furia ta nu a fost indreptatita. Subiectul e chiar unul profund (si nu sunt ironic) si, cel putin pentru mine, unul de mare interes.

  Cheers,
  Vlad

 32. @Petre , ai face o mare favoare Universului daca te-ai sinucide sau macar daca nu ai procrea.
  Sau daca acceptam ca Universul nu greseste, inseamna ca traiesti pentru a da un exemplu de ASA NU. Da’ tot nu te reproduce :*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s