Șapte Greutăți (Seven Pounds)

Când m-am gândit să adaug rubrica „Filme” la blog, mi-am spus: „OK, acum despre ce dracu’ o să scriu? Nu prea se mai fac filme bune.” Ei, iată că zilele acestea am dat peste un film care m-a impresionat și pe care îl recomand tuturor cu căldură.

Deja afișul m-a scutit de orice efort de a da detalii. Este vorba despre cel mai recent film care-l are în rol principal pe nimeni altul decât Will Smith. Actorul, care a jucat și în alte filme celebre, precum „MIB – Men In Black” sau „Hancock”, interpretează de această dată un rol cât se poate de serios. Probabil că seriozitatea debordantă a filmului și tenta sa dramatică m-au făcut să stau puțin pe gânduri înainte de a-l viziona (nu sunt un mare fan al dramelor). Dar pentru că mă plictisisem de toate porcăriile aparute recent pe piață, i-am dat o șansă acestui „film serios”. Și n-am regretat.

Acum ar urma partea în care eu povestesc ce se întâmplă în film. Uite că nu-i așa! N-o să divulg acțiunea și nici deznodământul, pentru că ele reprezintă toată frumusețea filmului. Voi încerca doar să dau câteva detalii care ar ațâța pofta oricărui cinefil care se respectă. Trebuie să încep prin a spune că nu l-am mai văzut niciodată pe Will Smith interpretând un rol atât de serios. Dacă până acum numele lui îmi trezea în minte imagini care îmi stârneau râsul, în acest film, personajul pe care el îl interpretează nu poate decât să mă facă să-mi analizez comportamentul și să văd dacă am fost un om bun sau nu. De fapt, cred că ăsta este și rolul filmului: să te facă să te autoanalizezi, să te pui în locul personajului și să vezi dacă tu ai fi în stare să faci sacrificiul pe care l-a făcut el. Dacă poți, chiar și teoretic, ești un om bun. Dacă nu… asta e.

Vorbind la modul cel mai serios, „Seven Pounds” este un film care chiar „te ține în priză”, în sensul că nu înțelegi mare lucru din început, deci trebuie să fii foarte atent la acțiune și la derularea evenimentelor. Finalul clarifică totul și plusează la capitolele de originalitate și dramatism. Tot finalul este cel care dezvăluie motivul pentru care misteriosul Ben Thomas (Will Smith) își pierde slujba de inginer în aeronautică și „devine” un biet angajat la Fisc.

Ca să n-o mai lungesc, filmul ăsta e foarte potrivit pentru perioada sărbătorilor. Aruncați toate DVD-urile cu filme cu Moși Crăciuni expirați! De Crăciun, când trebuie să fim mai buni, mai darnici, mai generoși,„Seven Pounds” ne dă o adevărată lecție de bunătate și sacrificiu.

Vizionare plăcută!

7 gânduri despre „Șapte Greutăți (Seven Pounds)

 1. Nu, trebuie să-mi fac mea culpa, traducerea am pus-o eu, din lipsă de inspirație și pentru că sensul de bază al cuvântului „pounds” nu se adapta la subiectul filmului. Acum că stau bine să mă gândesc, cred că era mai bine dacă spuneam „Șapte Poveri” sau „Șapte Necazuri”. Oricum, cine va urmări filmul va înțelege de ce.

  Îți mulțumesc pentru urare. Așa să fie! 🙂

 2. „Trebuie să încep prin a spune că nu l-am mai văzut niciodată pe Will Smith interpretând un rol atât de serios.”
  A fost foarte serios si in The pursuit of happyness. Daca ti-a placut Seven pounds incearca-l si pe acela, e foarte interesant.

 3. @Disturbance: O fi fost, nu zic nu, dar dacă eu nu n-am mai văzut niciun film serios cu Will Smith în rol principal, mi se pare normal să afirm că nu l-am mai văzut niciodată interpretând un rol atât de serios. 😉

  Am auzit de „The Pursuit of Happiness”, dar nu l-am văzut. Îți mulțumesc pentru recomandare. O să țin cont de ea și o să mă uit la film de îndată ce voi avea puțin timp liber.

 4. Despre titlu, nu stiu cum l-au tradus romanii in cinematografe, dar vad ca tu ai tradus „Sapte Greutati”. Merge :). dar trebuie sa te contrazic…”pounds” inseamna si „bataie”. In contextul filmului, se refera la batai de inima, e vorba de cele sapte persoane care au murit in accidentul provocat de el, si de sapte persoane pe care le-a ajutat, deci are sens, oarecum. Eu as fi pus „Sapte batai”, ma rog, nu suna chiar stralucit :)) dar in engleza, mi se pare genial 🙂

  Si filmul e unul dintre cele mai bune pe care le-am vazut, intr-adevar, un adevarat exemplu de sacrificiu si de constiinta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s